MITÄ OVAT LABORATORIOTIMANTIT?

Vuonna 2015 laboratoriotimantit keräsivät median huomion maailmalla, kun näyttelijä Leonardo Di Caprio sijoitti merkittävän summan Diamond Foundry nimiseen laboratoriotimantteja valmistavaan start-up yritykseen. Hiljattain kesällä 2018 puolestaan maailmansuurin timanttikaivostenomistaja De Beers kohautti alaa julistamalla tuovansa markkinoille laboratoriotimanttikorut.

Laboratoriotimanttien valmistuksessa on käytössä kaksi menetelmää. Toinen menetelmä jäljittelee luonnontimanttien synnyssä tapahtuvaa valtavaa painetta ja kuumuutta ja toinen on niin sanottu CVD prosessi.

Laboratoriotimanteilla ja luonnontimanteilla on samat kemialliset ominaisuudet ja rakenne. Siksi ammattilainenkaan ei pysty niitä erottamaan toisistaan edes loopilla tarkastelemalla. Niiden erottaminen on mahdollista ainoastaan esimerkiksi kehittyneellä ultaviolettilaitteella.

Diamonds-Korkeila-Web.jpg

LUONNONTIMANTTIEN LOUHINTA

Tiesitkö, että yhden karaatin timantin louhiminen vaatii keskimäärin 200-250 tonnia maaperän mylläämistä? Luonnontimantit syntyvät biljoonien vuosien kuluessa syvällä maan alla ja ne nousevat lähemmäs maanpintaan niin ns. Kimberlite purkauksen voimasta. Kuitenkin timanttien saaminen maanpinalle vaatii valtavia määriä maaperän kaivamista.

Lisäksi kaivostoiminto on usein kehitysmaissa linkitettynä konflikteihin kuten lapsityövoimaan ja laittomaan asetuotantoon. Laboratoriotimanttien kanssa näitä konflikteja ei ole.

Laboratoriotimantit ovat tuotettu nimensä mukaisesti laboratorio-olosuhteissa jäljitellen timanttien luonnollista syntyä valtavassa paineessa maankuoressa. Niiden kemialliset ominaisuudet ja rakenne ovat täysin samoja kuin luonnontimanttien eikä siis eroa pysty tunnistamaan ilman erikoislaitteita. Laboratoriotimanttien hinnat ovat luonnontimantteihin verrattuna myös keskimäärin noin 25% edullisemmat.

 
 
Diamond-mining-web-2.jpg
 
 

KOLME SYYTÄ VALITA

LABORATORIOTIMANTTI

  • Valmistus ei ole vaatinut ympäristön tuhoamista

  • Konfliktivapaat – ei kytköksiä lapsityövoimaan, laittomaan asekauppaan tai vastaaviin kehitysmaiden konflikteihin

  • Hinnat ovat keskimäärin noin 25% luonnontimantteja edullisempia

Lue lisää: http://thegreenerdiamond.org

Korkeila-lab-diamond-benefits.jpg